Vaeltajaikäiset pohtivat tulevaisuuttaan ja työelämätaitojaan Väreellä

Partiosta saa paljon työelämässä tarvittavia taitoja, mutta oman osaamisen sanoittaminen voi joskus tuntua haastavalta. Väreellä, eli partiolaisten 18-25-vuotiaille suunnatussa viikonlopputapahtumassa Hämeenlinnan Evolla 30.8.-2.9.2018 nuoria autettiin tunnistamaan omaa osaamistaan ja kertomaan siitä muille.

Ohjelmassa oli inspiroiva luento siitä millaisia ovat tulevaisuuden työelämätaidot ja monipuolistuva työelämä. Psykologi ja rekrytointikouluttaja Juho Toivola pureutui mm. siihen miksi yhä useampi on tulevaisuudessa yrittäjä, ja vakituinen palkkatyö käy yhä harvinaisemmaksi. Ja miten kannattaa toimia maailmassa, jossa suurin taloudellinen turva onkin osaaminen, ei työsuhde.

Työpajamaisessa ohjelmaosuudessa nuoret saivat kirjoittaa työhakemuksia kuvitteellisille hahmoille. Toisen osaamisen sanoittaminen ja esiin tuominen voi olla aluksi helpompaa kuin oman. Oivallukset partiossa hankitusta osaamisesta voi sitten siirtää omaan hakemukseen myöhemmin. CV-klinikalla partiolaisia neuvottiin siitä, miten partiossa opittuja asioita kerrotaan työelämän kielellä. Nuoria opastettiin myös hakemaan partion osaamismerkkejä. Lisäksi oman hissipuheensa voi harjoitella metsäolosuhteissa ja kuvata sen kännykällä itselleen talteen. Rento ympäristö voi auttaa kertomaan osaamisestaan mielenkiintoisesti ilman turhia ulkonäköpaineita.

Lopuksi pääsi vielä kärpäseksi kattoon katsomaan miten muut selviävät kiperästä työhaastattelusta. Business Teatterin näyttelijät esittivät nuoren työhaastattelutilanteen, joka menee vähän pieleen. Osallistujat neuvoivat näyttelijöitä, sekä työnhakijaa että haastateltavaa, parempaan onnistumiseen työhaastattelussa. Lopuksi nähtiin konkreettisesti, kuinka paljon paremmin haastattelu sujuu, kun siihen on valmistautunut huolella.

http://www.juhotoivola.fi/

https://businessteatteri.fi/

Teksti: Laura Kalervo